Színtanácsadás

A szín és stílustanácsadást először Hollywoodban alkalmazták. Eleinte csak színészek számára volt hozzáférhető majd később üzletemberek és politikusok is alkalmazták ezt a módszert mivel a megnyerő külső kialakításánál fontos szerepe van a színeknek is.

A színtanácsadás során 4 színtípust különböztetünk meg, amit egy svájci festő és pedagógus, a Bauhaus tanára, Johannes Itten dolgozott ki. Megfigyelte, hogy a festőnövendékei olyan színtípusokhoz vonzódtak, melyek megegyeztek a megjelenésük összképével.  A sötétebb bőrű és hajú növendékei sokkal élénkebb és sötétebb árnyalatokat használtak, mint a világosabb hajú, bőrű és szemű társaik. Bőrünk, hajunk, szemünk árnyalata tehát meghatározza, ki melyik típusba tartozik.

Színtípusok

A szín három jellemzője:

 1. Színezet egy szín lehet hideg (pl. citromsárga, kékeszöld) vagy meleg (pl. sárgászöld).
 2. Telítettség mely megmutatja, hogy az adott szín telített, vagyis élénk (tele van színnel) vagy telítetlen vagyis tört (szürkés árnyalat).
 3. Világosság mely szerint egy szín lehet világos vagy sötét.

Johannes Itten az embereket külsejük színei alapján 4 fő típusba sorolja. A színek tulajdonságait alapul véve 4 színtípust különböztetett meg, mely csoportokat egy-egy évszakról nevezett el tavasznak, nyárnak, ősznek és télnek.

Mind a 4 évszaknak 3 fő tulajdonsága van:

Tavasz típus színei: melegek, telítettek, világosak

Nyár típus színei: hidegek, telítetlenek, világosak

Ősz típus színei: melegek, telítetlenek, sötétek

Tél típus színei: hidegek, telítettek, sötétek

Hogyan jönnek létre a keverék típusok (a 12 típus színei)

Azért, hogy még pontosabban meg lehessen határozni az egyéni színpalettát,(a kilencvenes évektől )az egyes évszaktípusok közös tulajdonságukat figyelembe véve keveredhetnek, a másik három színtípus színeivel. Tehát ha valaki pl. tavasz típus „elmehet” a nyár, az ősz a tél színei felé, (ha pl. a nyár felé „megy el” a közös tulajdonságuk erősödik föl, ebben az esetben a világos, tehát az összes tavaszi szín jól áll, de ezek közül is a legvilágosabbak). Így alakult ki a 12 típus.

Keverék típusok:

Tavasz-Tél, Tavasz-Nyár, Tavasz-Ősz

Nyár-Tél, Nyár-Ősz, Nyár-Tavasz

Ősz-Tél, Ősz-Nyár, Ősz-Tavasz

Tél-Nyár, Tél- Ősz, Tél-Tavasz

Az, hogy melyik évszaktípusba tartozunk, független attól mikor születtünk, illetve attól, hogy melyik évszakhoz vonzódunk.

Mindegyik színtípusnak meghatározott színtulajdonságai vannak.  A Nyár és Tél típus közös tulajdonsága a hideg színek, ugyanakkor a nyári színskála fakó és világos, a téli tiszta és élénk. A Tavasz és az Ősz palettáján a meleg színek a közösek, de míg a tavaszi színek zsengék és világosak, az őszi árnyalatok mélyek és tompák.


A tavasz típus (melegek, élénkek és világosak)

Színvilága a tavaszi üdeséget és frissességet idézi, olyan, mint a mély álomból ébredő üde, de még törékeny táj. A zsenge növények sárgászöldje, a gyümölcsfák halvány barackszínű virágzata és az előbújó hagymásnövények élénk, meleg színárnyalatai a jellemzőek erre a típusra.

A tavasz típus legjobb színei: drapp, barackrózsaszín, sárgászöld, türkiz zöld, türkizkék, aranysárga, korallpiros, beige, krém, semleges sötétkék, ami nem lilás.

 

A tavasz típus főbb jellemzői: - törékenységet sugároz, romantikus

 • bőre világos, barackos sárgás fényű, néha márványszerű, sápadt , gyakran szeplők tarkítják bőrét
 • szemszín figyelemfelkeltő, melegségtől sugárzó, élénk pl. türkiz zöld, türkizkék, meleg-zöld, világosbarna, aranybarna
 • hajszín aranyló alaptónusú szőke, szőkés-vörös, vörös, világos, sötétbarna, mogyoróbarna

A színpalettája a nagyon világos, élénk és meleg színektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed.

Világos Tavasz (tavasz-nyár)

A legvilágosabb, meleg, pasztellszínek állnak a legjobban. A törékeny, romantikus, lágy vonásai miatt a túl kontrasztos öltözék a harsány színek nem ajánlottak.

A legjobb színei: barack, világos lazac, halvány korall, drapp, halványsárga, sárgás pasztell zöld, halvány türkiz zöld, világos türkizkék, pezsgőszín, vajszín.

Meleg Tavasz (tavasz-ősz)

Színei sugárzóan melegek, csak a meleg színek állnak jól. Legjobbak azok az árnyalatok a tavaszi színekből, amik leginkább az ősz típus felé mennek el.  A hideg színek élettelenné sápadttá teszik az arcot ezért a lilák és a rózsaszínek, szürkék hideg pasztelles színek kerülendők.

Legjobb színei: narancssárga, paradicsom piros, terrakotta, nap sárga, sütőtök sárga, sárgászöld, petrolkék, borsózöld, türkizkék, türkiz.

Élénk Tavasz (tavasz-tél)
Színei élénkek, elevenek, csillogóak, szinte minden jól áll nekik. A színpaletta legteltebb színei illenek hozzá. Bátran élhetnek kontrasztokkal, izgalmas megjelenést ad számukra, ha ellentétes erejű színeket viselnek egy időben.  Kerülendő színek, a sötét matt, tört színek.
Legjobb színei: korallpiros, jáde-zöld, élénk türkizkék, türkiz zöld, élénk sárgászöld, narancsvörös, pisztácia, nap sárga.


A nyár típus (hidegek, világosak, törtek)


Színvilága a tengert és az égkékjét, a heves zivatarok utáni párában elmosódó színeket idézi.
A hosszantartó melegtől kifakult táj, lágyuló színeire a nyári virágok pasztell színeire emlékeztetnek.

A nyár típus legjobb színei: tört fehér, baba kék, a víz kékje, zöldje, halványrózsaszín, orgona lila, hamuszürke, világos citromsárga.
Erre a típusra jellemző, hogy nekik a szürke minden formában jól áll. Talán ők az egyetlenek, a színtípusok közül, akik nemhogy nem unalmasak ebben a színben, de tökéletesen harmonizálnak vele és részükre elengedhetetlen is ez a szín az elegáns öltözködéshez.
A nyár típus főbb jellemzői:- igazi pasztelltípus, megjelenése sejtelmes, klasszikus, elegáns, visszafogott 

 • Haj: hamvasszőke, hamvas-barna, hamvas-ezüstös

       A hajnak nincs vöröses fénye.

 •  Szem: szürkéskék, szürkészöld, világosbarna

       A szem színe nem üt el élesen a hajtól, az arctól.

 •  Bőr: világos rózsás, rózsaszínes

      Az arcszínt hűvös alaptónus jellemzi

A Nyár típus színpalettája a világos, hideg színektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed. Bátran viselhet tört, telítetlen színeket. Azok az árnyalatok, melyek a többi típust fáradttá, öreggé teszik, a Nyár típust életre keltik, és sugárzóvá varázsolják.

Világos Nyár (nyár-tavasz)
Szeme, szája és bőrszíne között alig van kontraszt, színei gyengédek, harmonikusak, letisztultak.
Sokkal világosabbak a színei, mint a másik két nyár típusnak. Kerülendő a túl sötét és harsány színek.
A világos nyár legjobb színei: tört fehér, galambszürke, szürkéskék, azúrkék, tengerészkék, púderrózsaszín, rózsapiros, halványzöld, halványlila, világoskék, világossárga, levendula.

Lágy Nyár (nyár-ősz)
Jóval törtebbek a színei, mint a másik két típusnak. Finom színei miatt gyakran érzi magát szürkének és unalmasnak ez a típus, pedig természetéből fakadó könnyed elegancia jellemzi a színvilágát. Kerülendő az erőteljes, fényes színek.
A lágy nyár legjobb színei: bordó, tört sötétlila, világos lila, csontszürke, fáradtrózsaszín, orchidea,  menta - zöld, jáde zöld, szürkéskék, ametiszt, középkék.

Hideg Nyár (nyár-tél)
Hűvös szépség, megjelenésük visszafogottan elegáns.  Színei közelítenek a téli színek élénksége felé, de azért lágyabbak. A nyári színek közül az élénkebbek a legjobbak. A kéknek szinte minden árnyalata remekül áll neki a szürkéskéktől egészen a mély tengerészkékig. Aki ebbe a típusba tartozik, mindenképpen kerülje a meleg színeket, mert rózsaszínes arcbőrükhöz a szürkés, ezüstös színek állnak jól és minden, ami rózsaszínes, hideg tónusa van.
A hideg nyár legjobb színei: tört fehér, meggypiros, kőszürke, jeges rózsaszín, sötét rózsaszín, levendula, menta-zöld, szilvakék, királykék, lila, szürkéskék, azúrkék, sötétkék, , világossárga.


Az ősz típus (melegek, törtek és sötétek)

Ez a típus az őszi erdő a lehulló falevelek, gazdag aranyló színeit idézi.

Az ősz típus legjobb színei: drapp, petrolkék, mustársárga, borsózöld, rozsdabarna, bordó.

Az ősz típus főbb jellemzői: sokszínűség, melegség, természetesség, törtebb, mélyebb színek,
  bronzos, barnás, vöröses tónusok

 • Haj: vörös, vörösesbarna, aranybarna sötétebb és világosabb árnyalatai
 • Szem: arany barnától az olajzöldön át a páva kékig igen sokféle lehet, általában meleg tónusú.
 • Bőr: az arcszínt meleg alaptónus jellemzi világos, erős beige, meleg  olíva

Az anyajegyek és szeplők is arany barnák, sárgásbarnák.

Az Ősz típus színpalettája a közepesen világos, meleg színektől a közepesen sötét és sötét árnyalatokig terjed.
Azok az árnyalatok, melyek a többi típust öregítik, az Ősz típust sugárzó melegséggel ragyogják be.

Meleg Ősz (ősz-tavasz)

Az őszi erdőre emlékeztető színek a legjobbak. Meleg színei élénkek, gazdagok, arany fényben pompáznak.  A fiatal korosztály használhatja a tavaszi színeket is főleg nyáron.  Kerülendők a hideg színek, a fekete, kékes, lilás, rózsaszínes árnyalatok, mert ezek a színek elsápasztják, élettelenné teszik aranysárgás bőrszínüket.
A meleg ősz legjobb színei: mustársárga, aranysárga, aranybarna, kávébarna, terrakotta, narancssárga, bronz, rozsda, olajzöld, borsózöld, petrolkék, páva kék, arany.

Lágy Ősz (ősz-nyár)

A legvisszafogottabb ősz típus, színei természetesek, finomak, törtek. Hordhatja a tavaszi színek világosabb, törtebb árnyalatait is, valamint fel lehet dobni ruhatárát egy kevés élénkebb őszi színnel.
A lágy ősz legjobb színei: zöldesszürke, fáradt barna, lazac piros, barackrózsaszín, vöröses narancs, tört rozsdabarna, világos drapp, világos barna, türkiz, jáde zöld, olíva zöld, moha zöld, páva kék.

Sötét Ősz (ősz-tél)

Ennek a típusnak a sötét, mély, erős, meleg színek az arany csillogás a legideálisabb.
Kerülendő a hideg, szürkés fényű, világos árnyalatok, amiben még a sötét ősz is sápadtnak tűnik.
A sötét ősz legjobb színei: khaki, olíva zöld, meleg türkizkék, négerbarna, paradicsom piros, terrakotta, rozsda, mustársárga, nap sárga, smaragdzöld, sárgászöld, petrol kék, narancsvörös, arany.


A tél típus (hidegek, sötétek, élénkek)

A tél típus színvilágát a vakítóan havas táj élénk, halvány jeges árnyalatai jellemzik. A fehérségből kiemelkedő élénk színek a feltűnő ellentétek teszik különlegessé. A tél típusba tartozókat határozott, magabiztos vonásaik messziről felismerhetővé teszik. Megjelenésük mindig hordoz magában valami drámaiságot. Vonásaik élesek, karakteresek.

A tél típus legjobb színei: hófehér, fekete, ezüst, királykék, élénk, tiszta zöld, élénk citromsárga, tiszta piros, jeges halványlila.

A tél típus főbb jellemzői:- drámai kontrasztok, ragyogóan élénk, fagyosan vakító árnyalatok, élénk,
 telített színek
Haj: hamvas barna, sötétbarna, fekete, szürkésfekete, vagy nagyon világos szőke.
Szem: kékeszöld, élénk kék v. sötétebb élénkzöld, sötétbarna, fekete, mogyoróbarna
Bőr: hűvös, kékes alaptónusú, lehet porcelánfehér beige, vagy hidegbarna, olíva az arcbőr

A Tél típus színpalettája a nagyon világos, hideg színektől a közepesen sötét és sötét árnyalatokig terjed. Azok az árnyalatok, melyek a többi típust túlharsogják, a Tél típuson nagyszerűen állnak.

Élénk Tél (tél-tavasz)

Rendkívül izgalmas színpalettája, a legváltozatosabb, legélénkebb, legkontrasztosabb színeket is viselheti a téli színekből. Feltűnő jelenség, akinek szinte minden jól áll.
Az élénk tél legjobb színei: királykék, ibolyakék, szürke, fekete, türkiz, nap sárga, tiszta zöld, tiszta piros, korallpiros, padlizsán, jeges ibolyakék, halvány jeges, ezüstösen szikrázó árnyalatok.

Hideg Tél (tél-nyár)

Igazi Hófehérke típus, akit a hideg színek tesznek sugárzóvá.  A téli kontrasztos a jeges fényű, tiszta színek állnak a legjobban nekik. Kerülendő a nagyon élénk, meleg színek.
A hideg tél legjobb színei: fekete-fehér, piros-kék, jeges szürke, grafit, vakond-szürke, jeges rózsaszín, jeges lila, vízkék, málna-piros, fenyő zöld, fehér, fekete, szilvakék, liláskék, citromsárga, fukszia.

Sötét Tél (tél-ősz)

A hideg színek dominálnak, de az összhatás mégis közelít a meleg őszi színek felé.
A sötét tél típusnak a legsötétebbek a színei, megjelenésük kissé színpadias.  Bátran viselheti azokat az erős, mély, de élénk színeket, melyekben a többi típus sápadttá és észrevehetetlenné válik.
A sötét tél legjobb színei: fekete, ónszürke, sötétlila, citromsárga, menta, fenyő zöld, tiszta kék, lila, tiszta piros, tengerészkék, mély liláskék, fényes bordó.